Яким Ірина2024-06-11T13:29:40+00:00

Яким Ірина Юріївна

Сімейний лікар, дієтолог, нутриціолог дорослий та дитячий

  • 2018 – закінчення ДВНЗ “УжНУ” за спеціальністю “Лікувальна справа”
  • 2019 – асистент кафедри внутрішніх хвороб медичного факультету №2 ДВНЗ “УжНУ”
  • 2020 – здобула спеціалізацію на базі ФПО ДВНЗ “УжНУ” за напрямом “загальна практика – сімейна медицина”
  • 2020 – стажування в сімейного лікаря Довганич Юлії Євгенівни
  • 2020 – курси дієтології “Nutrition and Health: Micronutrients and Malnutrition”, “Nutrition and Health: Macronutrients and Overnutrition” в Wageningen University and Research.
  • з 2020 – асистент кафедри сімейної медицини та амбулаторної допомоги медичного факультету №2 з іноземною мовою викладання ДВНЗ “УжНУ”, завідувач курсом “Пропедевтика внутрішніх хвороб”
  • з 2020 – сімейний лікар медичного центру “Дбаю”
  • січень 2024 – пройшла факультативний онлайн курс, підготовлений Stanford University по дитячій нутриціології (Child Nutrition and Cooking)

Підписання декларації (натисніть на потрібний пункт):

Запис за номерами:

  • +380800400065

  • +380501000065

  • +380971050065

ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ

Статті:

Харчування при діабеті

Харчування при діабеті — ключове в лікуванні. Раціонально та правильно харчуючись, ви суттєво покращуєте свій стан.

У цьому дописі ми розберемось, на що звернути увагу в їжі при цукровому діабеті.

Отож, рекомендована дієта, яка включає вуглеводи з фруктів, овочів, цільного зерна, бобових і нежирного молока.

✅ Важливо обрати для себе те, що буде вам до вподоби, тому дозволено різноманітні режими харчування.

✅ Ідеальна кількість споживання вуглеводів невідома. Проте важливо моніторити споживання вуглеводів, які безпосередньо визначають рівень глюкози в крові після приймання їжі. 

Як краще їсти вуглеводи ❓

1️⃣ Зосередьтеся на помірному споживанні вуглеводів, щоб рівень глюкози в крові не підвищувався. Пам’ятайте, що однакова кількість вуглеводів під час їжі та перекусів щодня = рівень глюкози в діапазоні норми.

2️⃣ Слідкуйте за рівнем глюкози в крові, аби дізнатися, що на нього впливає.

3️⃣ Якщо ви приймаєте інсулін, ви повинні розраховувати кожну дозу перед прийманням їжі на основі загальної кількості вуглеводів у їжі, яка включає вміст цукру.

4️⃣ Слід уникати солодких напоїв та звести до мінімуму споживання продуктів із додаванням цукру.

5️⃣ Ви можете споживати підсолоджувачі у межах щоденних норм.

🔺 Що з жирами?

Трансжири сприяють ішемічній хворобі серця, тоді як моно- та поліненасичені жири (наприклад, ті, що містяться в рибі, оливковій олії, горіхах) є захисними.  Споживання трансжирних кислот має бути якомога меншим.

🔺 Скільки білку?

Цільове споживання білка має бути індивідуальним і має становити приблизно 0,8 г/кг маси тіла на день.

🔺 Клітковина.

Споживання клітковини має становити не менше 14 грамів на 1000 калорій щодня.

🔺 Сіль.

Зменшене споживання солі (натрію до 2300 мг на день) буде мати сприятливий вплив на артеріальний тиск.

Підсумуємо 📌

З цукровим діабетом можна їсти все. Важливий баланс та постійність. Наповнюйте свою тарілку різноманітними продуктами, зменште вживання цукру та регулярно виконуйте фізичні навантаження.

І пам’ятайте, що ви — не одні, а ЦД — не вирок.

Глютен: друг чи ворог?

Глютен: друг чи ворог?
Помічали надпис на продуктах : без гмо, без лактози, без глютену? Таке відчуття, що зараз в тренді щось виключати з раціону

Для тих хто не в курсі: глютен – це білок, який міститься в пшениці, житі, ячмені, в певних видах вівсянки, та в деяких соусах

Кому дійсно потрібна безглютенова дієта?
Пацієнтам з целіакією- аутоімунний розлад, коли клітини імунітету надмірно реагують на глютен і викликають запалення.
При непереносимості глютена
При алергії на білки злакових (альбумін, глютен, гліадин, глобулін)
Dermatitis herpetiformis

Чи покращує здоров’я виключення глютену?
В 2017 році було проведено дослідження з близько 100 000 ! учасників БЕЗ целіакії, і виявлено, що виключення глютену з раціону у осіб, які не страждають целіакією може підвищувати в них ризик виникнення серцево-судинних захворювань, у зв’язку зі зменшенням споживання цільнозернових продуктів.

Згідно з останніми дослідженнями, безглютенова дієта:
Може призводити до певних дефіцитних станів (клітковини, заліза, кальцію, віт групи В)
Підвищувати ризик деяких хронічних захворювань
Може призвести до набору ваги

До чого я веду?
Перед тим, як змінювати своє харчування за порадами відомих блогерів, друзів чи реклами – подумайте, чи воно того варте
А найкраще – довіритись професіоналам.

Сімейний лікар / лікар-дієтолог – Ірина Яким

Вітаміни

“Не маю апетиту – які би вітаміни краще? Щось випадає волосся, може мультивітамінні комплекси попити? А для зміцнення імунітету?” – цікавить відповідь? Тоді читаємо

Звичайно, що вітаміни – есенціальні для функціонування організму, але зазвичай ви отримуєте їх зі збалансованої дієти та сонця (віт D) Також є достатньо доказів що певні вітаміни можуть покращувати здоров’я конкретних груп населення (люди похилого віку, вагітні, діти)

Всього потрібно 13 вітамінів для нормальної роботи організму, а саме А, C, D, E, K та вітаміни групи В. Кожен з них має специфічні функції.
Ніацин (В3) і кальцитріол (D) синтезуються організмом, а інші повинні надходити з їжею.

Найкращий спосіб отримувати достатньо вітамінів – харчуватись різноманітно і збалансовано (обов’язково овочі і фрукти щоденно), а вживання їжi і напоїв багатих на жири/цукор звести до мінімуму .

Кому ж потрібно вітаміни?
Є групи людей, які мають ризик дефіцитних станів:
вагітні і жінки на ГВ – рекомендовано віт D,
жінки, що планують вагітність і вагітні в перші 12 тижнів вагітності – фолієву кислоту (знижує ризик виникнення дефектів нервової трубки у дитини, таких як spina bifida),
Особи старше 65р – віт D,
люди з темною шкірою, та ті які неотримують достатньо сонячного світла – віт D при доведеному дефіциті,
діти до 3 років також потребують віт D.
! Обов’язково попередньо проконсультуватись з лікарем.

Якщо ви не входите в перераховані категорії, і приймаєте вітаміни з власного бажання, то є велика ймовірність, що ви тратите гроші на вітаміни, які і так отримуєте достатньо з їжі.

Чи можуть вітаміни нашкодити?
Так, особливо якщо приймати їх у великих дозах тривало то можливі погані наслідки. ( наприклад надлишок бета-каротину, який перетворюється на віт А в організмі пов’язаний з підвищеним ризиком виникнення раку легень у курців, рівень віт С вище 1 000 mg на добу може спровокувати абдомінальний біль і діарею)

Сподіваюсь, мені вдалось переконати вас, що перш ніж приймати будь-які препарати, спочатку необхідно порадитись з Вашим лікарем.

Сімейний лікар / лікар-дієтолог – Ірина Яким

Цукор - зло?

В еру фітоняшок і бодіпозитива важко визначитись: цукор – зло чи звичний смаколик до кави?

Що ж, давайте розбиратись.
Так, надмірне вживання доданого цукру несе в собі низку ризиків: збільшення ваги тіла, виникнення інсулінорезистентності, цукрового діабету типу 2, підвищення ризику виникнення серцево-судинних захворювань, погіршення здоров’я зубів.

Що означає “доданий” цукор?
Це цукри, які додаються при виробництві та приготуванні продуктів. Якщо звернути увагу на склад, то ось під якими назвами вони ховаються: сахароза, фруктоза, мед, мальтоза, декстроза, глюкоза, глюкозний сироп, високофруктозний сироп, мальтодекстрин, декстран, сорбітол, маннітол, солод, патока, галактоза, карамель, ячмінний солод і всі види сиропів.

Натуральний цукор в фруктах, овочах чи молоці – не вважається доданим.

Яка норма вживання солоденького?
Нові дієтичні рекомендації для американців(2020-2025) кажуть обмежити вживання доданого цукру до 10% від добового калоражу, тобто, якщо Ви споживаєте на добу 2000 ккал, то 200 з них можуть бути солодощі
Американська Асоціація Серцево-судинних захворювань радить споживати чоловікам не більше 150 ккал (9 ч. л. або 37.5 грам цукру), а жінкам до 100 ккал (6 ч.л. або 25 грам)

Для порівняння:
1 батончик “Снікерс” містить 27.5г цукру
100г шоколадних кульок “Несквік” 26.2г цукру
Мультифруктовий нектар(“сік”) близько 25г цукру на стакан (250мл)!

Мораль:
Не варто боятися цукру, але і купляти його у великих кількостях теж не найкраща ідея.
У всьому важливо вбачати міру

Сімейний лікар / лікар-дієтолог – Ірина Яким

Питний режим

Для чого організму воду?
Вода- складає основну частину клітин нашого тіла (десятки тисяч білків в клітинах – розчинні у воді ),
Входить в склад крові, і тому відповідальна за транспорт речовин в організмі,
Бере участь в підтриманні температури тіла,
Забезпечує повноцінну роботу суглобів (суглобова рідина),
Захищає мозок (спинномозкова рідина),
Очищає завдяки виведенню непотрібних організму речовин (за допомогою поту, видихуваного повітря, сечовиділення, випорожнення)

Коли треба споживати більше води?
в жаркому кліматі,
при фіз навантаженнях,
при підвищ температурі тіла,
при діареї та блюванні.

Ловіть декілька порад:
носіть пляшечку води з собою, щоб мати її під рукою, коли захочеться пити
вода завжди краще ніж будь-які інші підсолоджені напої (особливо якщо у Вас є зайва вага)
надавайте перевагу воді ніж перекусам (це заощадить гроші та зменшить споживання калорій – одні переваги!)
якщо зовсім не подобається пити просту воду, можна додати декілька скибок лимона – це додасть свіжості і бажання випити водички
Мінеральна чи з крана?
Признаюсь, раніше не надавала великого значення воді, і вся вона мені була однакова, не розуміла людей, які виділяли якусь воду смачнішою чи кращою чимісь за інші
Все змінилось, коли щодня замість інших напоїв почала пити воду

Знайшла цікаве дослідження про порівняння вмісту мінералів водопровідної води та бутильованої, в якому взяли зразки води з 21 міста Північної Америки та європейської бутильованої води.
Результати:
з водопровідної води можна отримати від 8% до 16% рекомендованого добового споживання Кальцію та від 6% до 31% Магнію випиваючи 2л
1л європейської мінеральної води вміщає 20-58% рекомендованого добового споживання Кальцію та 16-41% Магнію
Так як у воді ці метали знаходяться у вигляді йонів, то і легше засвоюються організмом, ніж з інших продуктів

Чи варто пити воду з крана?
Є достатньо гігієнічних вимог, але якісних досліджень водопровідної води в Україні, на жаль, не вдалось відшукати
Щодо мене, то використовую фільтр вдома, бо не впевнена в безпечності водопровідної води.

Скільки?
Більшість дорослих людей випиває близько 2 л води за добу, дехто 1 л, а комусь необхідно і більше 2х літрів в певних умовах.
Але варто пам’ятати, що на Ваше споживання рідини впливає дуже багато факторів, тому чітко дотримуватись якоїсь конкретної цифри немає потреби.

Головна порада – пийте воду коли відчуваєте спрагу .

Сімейний лікар / лікар-дієтолог – Ірина Яким

Як дізнатись, що дитина їсть достатньо?

Як дізнатись що дитина їсть достатньо?
запропонуйте всі групи продуктів( фрукти овочі тд) під час кожного прийому їжі
дайте вибір різноманітність в межах кожної групи
показуйте на власному прикладі, їжте разом всією сім’єю
пропонуйте, пропонуйте, і ще раз пропонуйте (смаки міняються, з першого разу не всі овочі подобаються дітям)
уникайте висококалорійних продуктів ( чіпси, солодке печиво, солодощі – батончики, вафлі, і тп)
дитина, що добре росте і розвивається – достатньо їсть

Створюйте здорову тарілку
баланс калорій – смакуйте, але уникайте великих порцій
збільшіть прийом овочів і фруктів (половина тарілки)
Зменшити сіль, цукор (порівнюйте вміст солі та цукру в готових продуктах, вибирайте нижчі цифри
Вода замість солодких напоїв (соки в пакетах також містять багато цукру).

Сімейний лікар / лікар-дієтолог – Ірина Яким

 

Найкраща дієта

Найкраща дієта!
Звучить пафосно, але вона існує.
І ні, це не кето, палео , не інтервальне і не веганське. І ні, я не придумала свою авторську унікальну дієту , завдяки якій Ви скидатимете 10 кг за тиждень))

Знайомтесь, це – середземноморська дієта.Численні дослідження стверджують, що таке харчування допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння, цукрового діабету типу 2!

Що їмо?
основа харчування: овочі, фрукти, горіхи, насіння, бобові, картопля, цільнозернові, риба, морепродукти, оливкова олія extra virgin, спеції, трави
в помірній кількості м’ясо птиці, яйця, сир, йогурт
їмо рідко червоне м’яо
обмежуємо солодкі напої, доданий цукор, перероблене м’ясо, насичені та транс- жири, та продукти високої переробки

Що п’ємо?
Вода – напій номер1
Чай та кава
Вино дозволене в помірній кількості.

І ловіть список продуктів в супермаркет)

Овочі : салат, капуста, морква, цибуля, броколі, шпинат, часник, помідори, огірки, селера, заморожені і всі які полюбляєте)
Фрукти: яблука, банани, апельсини, виноград, і т.д.
Ягоди: Полуниця, лохина, чорниця, малина і т.д.
Цільнозернові : цільнозерновий хліб, паста
Бобові: квасоля, сочевиця, нут
Горіхи: Мигдаль, грецькі горіхи, кеш’ю, фундук
Насіння: соняшникове, гарбузове, лляне, кунжут
Кисломолочні: сири та йогурт
Риба: лосось, сардини, тунець, скумбрія, форель
Креветки та молюски
Катропля
М’ясо: курятина, індичатина, качка, рідко – червоне м’ясо
Яйця
Оливки та оливкова олія extra virgin)

Сімейний лікар / лікар-дієтолог – Ірина Яким

 

 

Кето дієта

Кето – дієта
Почнемо з основ:
В нормі концентрація кетонових тіл в крові дуже низька.
Один із способів підвищити їх рівень- кетогенна дієта.
Основна її фішка – надзвичайно низьке споживання вуглеводів.

Звідки вони беруться і для чого?
Створюються з жирних кислот у печінці, коли їх поступлення значно підвищене (приклад – тривале голодування, кето дієта або неконтрольований цукровий діабет)
Кетонові тіла використовуються багатьма органами як джерело енергії.

Які органи приймають енергію у вигляді кетонових тіл?
М’язи . Тому завжди пам’ ятаємо про фіз. активність
Мозок використовує, але не одразу. Він повністю залежний від глюкози в нормі. Але коли ми знижуємо прийом вуглеводів з їжею (в т. ч. глюкози) і протягом тривалого голодування мозок набуває здатності використовувати кетонові тіла як паливо.

Як відбувається цей процес?
При голодуванні спочатку розпадається глікоген в печінці на глюкозу для енергетичних витрат організму.
Потім розпадається білок з мязів на амінокислоти, які здатні перетворюватись в глюкозу.
Це відбув протягом декількох днів повного голодування. І аж потім починають розпадатись жири на жирні кислоти.
Мозок не може використовувати жирні кислоти як паливо (не проникають через гематоенцефалічний бар’єр)
Тому печінка бере жирні кислоти і перетворює їх в кетонові тіла (таким чином жир непрямо використовується мозком як джерело енергії ).

Проблеми з кетоновими тілами виникають при неконтрольованому діабеті, алкогольному отруєнні (алкогольний кетоацидоз).
Високий рівень кетонових тіл в крові зниж рН крові (в більш кислу сторону) до межі коли це може загрожувати життю.
Цього зазвичай не відбувається при кетогенній дієті. А особливо, якщо чітко дотримуватись рекомендації лікаря.

Сімейний лікар / лікар-дієтолог – Ірина Яким

 

Відео:

Go to Top

ARTICLE TITLE

text content